Главная

Регистрация

Вход
Мой сайт
Воскресенье, 19.05.2024, 08:27
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Январь » 20 » Що таке краснуха? :: Хвороба краснуха вікіпедія
11:27

Що таке краснуха? :: Хвороба краснуха вікіпедія





Що таке краснуха?

Краснуха (лат. rubella) або 3-й хвороба – епідемічне вірусне захворювання з інкубаційним періодом близько 15-24 днів. Це зазвичай безпечне захворювання, яке зачіпає в основному дітей, але воно може спровокувати серйозні вроджені вади, якщо жінка заражається на початку вагітності. Назва «третя хвороба» походить з часів, коли був складений список хвороб, що провокують дитячу висип, в якому вона перерахована третьою.

Історія

Вперше краснуха була описана в 1740 р. німецьким терапевтом Ф. Хофманом. У 1881 р. захворювання офіційно виділено в окрему нозологічну форму. У 1938 р. японські дослідники довели вірусну природу інфекції, заразивши волонтерів фільтратом виділень носоглотки. Збудник краснухи виділений в 1961 р. кількома вченими майже одночасно; П. Д. Паркманом, Т. X. Уеллером і Ф. А. Невою. У 1941 р. австрійський дослідник Н. Грегг описав різні аномалії плоду в зв'язку з його внутрішньоутробним зараженням вірусом краснухи під час хвороби вагітної матері. Найбільш часто зустрічаються аномалії – катаракта, вади серця і глухота були об'єднані під назвою «класичний синдром вродженої краснухи».

Вірус

Це контагіозне захворювання, тобто передається від хворої людини до здорової, що виробляє стійкий імунітет. Збудник відноситься до сімейства Togaviridae, роду Rubivirus.

Епідеміологія

Маючи м'яке протягом у дітей, краснуха небезпечна для вагітних з причини ризику вроджених вад. У Європі від 80 до 95% жінок щеплені і ця цифра зростає разом із систематичною вакцинацією в дитинстві. Заразність починається за тиждень до висипання і персистує 2 тижні після.

Завдяки політиці вакцинації хвороба стає все більш і більш рідкісною в західних країнах. Вона майже зникла з США з 2002 року.

Наслідки інфекції для зародка

Ризик для зародка тим більш великий, ніж раніше трапляється зараження під час вагітності: протягом 1-го триместру ризик пошкодження зародка дорівнює приблизно 25%, після четвертого місяця він зводиться до нуля. Первинна материнська інфекція проходить непоміченою в 50% випадків.

Зараження матері краснуху може спричинити за собою синдром множинних пороків – синдром (тріада) Грега, що включає в себе ураження серцево-судинної системи, очей і слухового апарату.

Діагностика

Клінічні ознаки

Після інкубаційного періоду 2-3 тижні з'являється помірна температура з головним болем, фарингітом, шийної аденопатией, кон'юнктивітом. Висипання з'являється через 48 годин, висип макулезная (плямиста) не свербляча, спочатку на обличчі, потім спускається на все тіло протягом декількох годин, спочатку висип морбіліформная (нагадує корову), потім скарлатіноформная. Вона переважає на обличчі, в області попереку і сідниць, розгинальних поверхнях рук, ніг. Висип тримається 2-4, зрідка 5-7 днів, потім зникає без пігментації і лущення. Потрібно відзначити, що досить часті пом'якшені і асімптоматічних форми.

Додаткові дослідження

У крові лейкопенія, іноді плазмоцітоз. Підвищення сироваткових антитіл або високий рівень імуноглобуліну М підтверджують краснуху.

Лікування

Немає специфічного лікування. Серонегативного дівчаток рекомендується вакцинувати в пубертатному віці. Для симптоматичного лікування допускається використання парацетамолу.

Джерело: Вікіпедія

Додаткові джерела:

  • medinfa.ru – «Краснуха, симптоми і лікування краснухи»;
  • vitaminov.net – «Перебіг хвороби».

Додатково на Генон:

  • Що таке кір?
  • Що таке вітрянка?

Category: Медицина і здоров'я



Источник: vidpo.net
Просмотров: 767 | Добавил: martagre | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Создать бесплатный сайт с uCoz