Главная

Регистрация

Вход
Мой сайт
Воскресенье, 19.05.2024, 02:33
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Январь » 21 » Краснуха наступає :: Краснуха шляхи передачі
12:31

Краснуха наступає :: Краснуха шляхи передачі





На Львівщині спостерігається тенденція до зростання захворюваності на краснуху.

На Львівщині спостерігається тенденція до зростання захворюваності на краснуху.

Так, у 2009 році в області було зареєстровано 13 випадків захворювань, у 2010 році — вже 32 випадки, а лише за січень 2011 року — 18 випадків, повідомила головний позаштатний епідеміолог головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Наталія Тімко.

Хворіють переважно ті, хто народився у 1981-1989 роках.

«В області виникла реальна небезпека можливого значного ускладнення епідемічної ситуації щодо краснухи та кору», — наголосила епідеміолог.

За її словами, це пов’язано з 5-річною циклічністю періодів зростання захворювань на дану нозологію. Ситуація ускладнюється тим, що утворився цілий прошарок населення, яке є недостатньо імунозахищеним: у 2010 році щеплено лише 39,4% дітей віком 1 рік, 32,7% дітей віком 6 років, ревакциновано проти краснухи 44,7% контингенту осіб, які підлягали вакцинації. До того ж в 2008 році не було проведено Кампанії додаткової імунізації проти кору та краснухи.

Обличчя ворога

Краснуха — гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом краснухи. Найбільш часто хворіють не щеплені діти 2-9 років. Особливо небезпечна краснуха для вагітних у першому триместрі вагітності.

При захворюванні на краснуху жінок в перші 3 місяці вагітності, дитина народжується з вадами розвитку очей, слуху, серця. Також відмічається затримка розумової діяльності.

Джерелом інфекції є людина з клінічно вираженою або стертою формою краснухи. Шляхи передачі – повітряно-краплинний (при розмові з хворим, поцілунках) і від матері до плоду. Також є можливий контактний шлях зараження (через іграшки). Хворий стає заразним за 1 тиждень до появи висипу і продовжує виділяти вірус протягом 5-7 днів після виникнення висипу. Дитина з вродженою краснухою виділяє збудник більш тривалий час (до 21-20 місяців).

Інкубаційний період захворювання триває від 16 до 20 днів.

Вірус краснухи проникає в організм через слизові оболонки дихальних шляхів і розносяться кров’ю по всьому організму, викликаючи збільшення лімфатичних вузлів, особливо тих, що розташовані на потилиці і задній поверхні шиї. Іноді виникає незначний нежить і сухий кашель, відчуття першіння в горлі, сльозотеча. Найбільш важко краснуха перебігає у дорослих: підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає головний біль, болі в м’язах, зниження апетиту.

В перший день хвороби у 75-90% хворих виникає характерний висип на шкірі Висип у вигляді круглих рожево-червоних дрібних плям. Висип виникає на обличчі і шиї, за вухами і на волосистій частині голови, через добу виникає на тулубі і кінцівках. Особливо типове розташування висипу на спині, сідницях, зовнішній поверхні рук і передній поверхні ніг. На підошвах і долонях висип відсутній. Іноді одночасно дрібні поодинокі висипання виникають на слизовій оболонці рота. Висип утримується 2-3 доби.

Ускладнення краснухи виникають рідко і зустрічаються у дітей з імунодефіцитами. До них належать: пневмонії, отити, артрити, ангіти, тромбоцитопенічна пурпура. Дуже рідко (переважно у дорослих) виникають ураження головного мозку — енцефаліти і менінгоенцефаліти.

Прогноз захворювання сприятливий. Повторне зараження неможливе.

Для попередження розповсюдження інфекції хворих на краснуху ізолюють на 5 днів з моменту появи висипу.

Вакцинація від краснухи входять в календар щеплень України. Дітей щеплюють у віці 1 рік, 6 років, дівчат ревакцинують у 15 років.

Фото: medblog.com.ua



Источник: vgolos.com.ua
Просмотров: 628 | Добавил: martagre | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Создать бесплатный сайт с uCoz