Главная

Регистрация

Вход
Мой сайт
Воскресенье, 19.05.2024, 02:50
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Январь » 24 » Чим небезпечна краснуха, вітрянка та інші інфекції для вагітної :: Краснуха вагітних
23:13

Чим небезпечна краснуха, вітрянка та інші інфекції для вагітної :: Краснуха вагітних





краснуха вагітних

Чим небезпечна краснуха, вітрянка та інші інфекції для вагітної

Не всі інфекційні захворювання однаково небезпечні для плода, що розвивається. Наприклад, грип або інші види гострих респіраторних захворювань досить часто вражають вагітних, але дуже рідко вони є причиною порушень розвитку плода. Проте краснуха, яка зустрічається досить рідко, викликає ці порушення майже в 70% випадків. Ступінь ураження залежить від стадії внутрішньоутробного розвитку на момент інфікування. Ураження поділяються на ембріопатїі (виникають у період закладення органів і формування плаценти в перші три місяці вагітності) і фетопатії (виникають починаючи із четвертого місяця вагітності — й аж до пологів).

Одна з головних причин виникнення ембріо- й фетопатій — це вірусні інфекції. Але, як уже було сказано, не всі віруси небезпечні для плода, що розвивається. І найнебез- печніші щодо цього — віруси краснухи, цитомегалії, простого герпесу й вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

Краснуха й у дітей, і в дорослих викликає мінімальні по-рушення — висипку, підвищення температури тіла, легке не-здужання і збільшення шийних лімфовузлів. Проте для плода може виявитися фатальною. У нього можуть сформуватися вроджені пороки розвитку, а в тяжких випадках плід може навіть загинути. Ступінь ураження плода залежить від часу інфікування. Якщо інфікування матері відбулося в перші два місяці вагітності, то ймовірність інфікування плода становить 70-80%, якщо на 3-му місяці — близько 50%. Пізніше частота внутрішньоутробного ураження різко знижується. Якщо плід не загинув внутрішньоутробно, у нього можуть спостерігатися наступні пороки розвитку: уроджені пороки серця, глухота, сліпота, ураження центральної нервової системи (мікроцефалія). Якщо ж інфікування відбулося в більш пізній термін (після 12-16 тижнів), то воно може супроводжуватися появою в новонароджених типової «краснушної» висипки, яка, втім, досить швидко зникає.

Якщо під час вагітності ви мали контакти із хворим на краснуху, то цю вагітність краще перервати, тобто зробити штучний аборт. Декотрі автори з метою профілактики виник-нення каліцтв рекомендують уводити вагітним гамаглобулін. Але основна маса дослідників вважає, що ризик виникнення каліцтв, навіть після його введення, настільки високий, що краще цю вагітність перервати.

Цитомегаловірусна інфекція не менш небезпечна для плода. Серед вагітних це захворювання досить поширене (близько б %), причому сама вагітність активує приховану цитомегалію.

Для плода більш небезпечним є первинне інфікування матері, ніж прихована інфекція.

На ранніх стадіях розвитку плода вірус спричиняє його за-гибель і мимовільний аборт. Якщо інфікування відбулося на стадії формування органів, то в немовляти можуть спостері-гатися збільшення печінки й селезінки, мікроцефалія (відсутність головного мозку), гідроцефалія (переповнення черепа рідиною), психічні порушення (у старшому віці), ураження очей тощо.

Діагностика цитомегалії утруднена — не всі лабораторії можуть зробити цей аналіз. Але якщо захворювання було виявлено на перших місяцях вагітності, то, з метою уникнення перелічених вище проблем, вагітність рекомендується перервати.

Простий герпес може бути причиною мимовільних абортів у вагітних, що інфіковані ним, зараження плода й немовляти, у якого з’являється жовтяниця, синюшність, підвищення темпе-ратури, порушення дихання, судоми. У тяжких випадках може спричинити смерть.

Захворювання на кір у вагітних зустрічається досить рідко, тому що більшість жінок вакциновані або перенесли цю інфекцію в дитинстві. Щоправда, останнім часом спостері-гається зростання кількості інфікованих, у тому числі й серед вагітних.

Наявність каліцтв у дітей після перенесеного кору їхніми матерями не описано, але це захворювання може спричинити мимовільні аборти і передчасні пологи.

Проте дитина, що народилася в матері, яка вже хворіла в дитинстві або юності, здобуває вроджений імунітет до цієї хвороби, що триває близько 3-х місяців.

Небезпечними для вагітних можуть виявитися й певні інші інфекції: вітряна віспа, грип, гепатит.

І хоча формування каліцтв при цих захворюваннях відбу-вається набагато рідше, ніж при краснусі, однак частішає число мимовільних абортів і мертвонароджень. А діти потім погано розвиваються, пізніше починають говорити, іноді у них спостерігаються психічні розлади. Ці порушення пов’язані не стільки з безпосереднім впливом вірусу на плід, скільки з тим, що під час хвороби у жінки були виражені явища інтоксикації: висока температура, головний біль, нудота, значне загальне нездужання.

Завершуючи розгляд цього питання, хочеться порадити всім вагітним (і невагітним теж) — намагайтеся не хворіти! Якщо ви вже вагітні, обмежте відвідання людних місць, щоб не підхопити навіть застуду, дотримуйтесь особистої гігієни (гепатит А передається через брудні руки), не згадуючи вже про те, що вам просто таки заборонено відвідувати хворих. Навіть якщо ви змушені відвідати жіночу консультацію, намагайтеся робити це тоді, коли там найменше людей.

Поділитися в соц. мережах



Источник: helplove.org.ua
Просмотров: 598 | Добавил: martagre | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024
    Создать бесплатный сайт с uCoz